matomo

Erbjudande: Spara :money på vår 3 års-prenumeration
Frånkopplad

Fullständig guide för bitcoin

David Wibergh, om Integritet på nätet

Bitcoin, den decentraliserade valutan som har tagit hela världen med storm, kan vara svårt att förstå i början. Det här är en genomgående guide som förklar allt ifrån hur man köper bitcoin, till hur man säkerställer fullständig anonymitet.

Bitcoinbörser

Det finns flertal stora globala aktörer inom bitcoin, men det finns även några svenska företag som har gett sig in i den nya världen.

De tre största är bt.cx och Safello.

Bitstamp är troligtvis den största globala bitcoinbörsen, och det går utmärkt att använda för svenskar. Jag rekommenderar däremot att använda de svenska företagen.

Bitstamp, och även de svenska företagen kräver identitetsverifiering när man ska köpa bitcoin. Identitetsverifiering innebär bland annat att du kan behöva skicka in en bild på ditt pass eller på ditt ID.

Anledningen för identitetsverifiering är simpel, för att motverka penningtvätt och liknande aktiviter. Det motverkar däremot målet som vi vill uppnå, nämnligen att vara anonym.

Information om de svenska börserna

När du väljer vilken bitcoinbörs du vill köpa bitcoin hos måste du känna stor tillit till företaget eftersom du behöver skicka väldigt personlig och känslig information till dem. Således kontaktade jag bt.cx och Safello för att ställa dem frågor kring deras tjänst, identitetsverifiering samt säkerhet. Nedan är en sammanställning på deras svar.

bt.cx

bt.cx drivs av Goobit AB.

Hur lång tid tar det i snitt att bli verifierad?

Verifiering skall ske inom 24 timmar. Skulle man inte vara verifierad inom 24 timmar kan man kontakta supporten som hjälper till att få dig verifierad snarast. Supporten har öppet 7 dagar i veckan.

Vad kräver ni när man verifierar sitt konto?

Dels vill vi ha en bild på pass/körkort/ID-kort, både bak och framsida.
Enklast är sedan att ladda ner ett elektroniskt personbevis från skatteverket, detta görs snabbt och smidigt med bankID.
En räkning eller brev från en myndighet vi ser namn, adress och ett datum som inte ligger mer än tre månader bak i tiden fungerar utmärkt även det.

Hur sparar ni informationen som kunder ger er när de verifierar sina konton?

Vi följer PUL när det kommer till detta. Uppgifter sparas offline och krypterat.

Vilka betalningsmetoder accepterar ni när man köper bitcoin?

Vi accepterar Swish där vi har en handläggning inom 6 timmar under kontorstid.
Dessutom tar vi emot SEPA, bankgiro och banköverföringar, då varierar handläggningstiden beroende på bankens handläggningstid.

Erbjuder ni en online plånbok, eller behöver kunder ange en plånbok när de köper bitcoin?

Tyvärr erbjuder vi inte detta ännu, men det är något vi tittar på för framtiden.
Nu rekommenderar vi varmt blockchain.info för den som inte redan har en plånbok han trivs med.

Safello

Safello drivs av Safello AB.

Hur lång tid tar det i snitt att bli verifierad?

Det tar upp till en arbetsdag att få sitt konto verifierad, om man använder Mobilt BankID är det direkt och automatiskt.

Vad kräver ni när man verifierar sitt konto?

Som svensk kan du verifiera dig antingen med Mobilt BankID eller så kan du ladda upp en hushållsräkning+ID/Pass.

Hur sparar ni informationen som kunder ger er när de verifierar sina konton?

Informationen som kunderna ger oss sparas enligt de dataskyddslagar som finns. Informationen som vi får av kunder delar vi inte med oss av till tredje parter utan används endast för kundkännedom.

Vilka betalningsmetoder accepterar ni när man köper bitcoin?

Swish, Handelsbanken Direkt och Bankgiro.

Erbjuder ni en online plånbok, eller behöver kunder ange en plånbok när de köper bitcoin?

Vi erbjuder just nu ingen plånbok men vi kommer snart släppa en online plånbok, https://safello.com kunder kan just nu registrera sig för beta testing.

Förvaring av bitcoin

De tre populäraste metoderna för att förvara bitcoin är antingen via en webbplånbok, lokal plånbok eller via en "offline wallet".

Det är enklast att förvara bitcoin i en webbplånbok, men det är inte lika säkert. Om du har en webbplånbok betyder det att ett företag hanterar dina bitcoin, och ska säkerställa att dessa bitcoin är säkra.

Det har däremot hänt flertal gånger att dessa företag blir hackade, och då förlorar du alla dina bitcoin. Om du ändå väljer att använda en webbplånbok rekommenderar jag Blockchain.info. Blockchain.info har aldrig blivit hackade, och används av miljontals människor världen runt.

En lokal plånbok innebär att du antingen förvarar dina bitcoin på din dator, eller möjligtvis på din mobiltelefon. En "offline wallet" innebär att du förvarar dina bitcoin på en enhet som aldrig har åtkomst till internet, exempelvis ett USB-minne.

Förvaring på dator - Multibit

Jag rekommenderar Multibit som plånbok om du väljer att använda en lokal plånbok. Multibit fungerar på Windows, OS X och Linux/Unix.

Efter att du har installerat Multibit, och startat programmet kommer du att se en bild likt den nedanför.

Multibit guide - Steg 1

Multibit har automatiskt skapat en plånbok till dig. Klicka på Request-fliken så ser du att en plånboksadress har genererats åt dig.

Multibit guide - Steg 2

Plånboksadressen kan ges ut publikt, eftersom det är den adressen som folk använder när de skickar bitcoin till dig. Det är alltså inget du behöver hålla hemligt.

Send-fliken kan du skicka bitcoin till andra adresser. Det är viktigt att veta att när du väl har skickat bitcoin till en adress så kan du inte ångra dig.

Transactions-fliken kan du se alla dina transaktioner.

Det är otroligt viktigt att du lösenordsskyddar din plånbok eftersom det blir omöjligt att skicka bitcoin utan att ha lösenordet. Du gör det genom att klicka på File -> Add Password.

Multibit guide - Steg 3

Ange därefter ett starkt lösenord. Gärna fler än 15 tecken.

Multibit guide - Steg 4

Det går även att ha flera plånböcker i Multibit. Du skapar en ny plånbok genom att klicka på File -> New Wallet. Tänk på att ha olika lösenord för alla dina plånböcker.

Förvaring på ett USB-minne

Då förvaring på ett USB-minne är relativt komplext, och det är viktigt att ta hänsyn till många aspekter rekommenderar jag att du strikt följer riktlinjerna här.

Resten av den här guiden kommer att vara anpassad efter användningen av Multibit eller en webbplånbok.

Anonymisering av bitcoin

När du väl har köpt bitcoin från en börs så kan man tro att du är helt anonym. Så är tyvärr inte fallet då du har behövt uppge mycket känslig information till börsen du köpte bitcoin hos, och det går att följa alla bitcointransaktioner i en public ledger.

Det första du bör göra för att säkerställa anonymisering av dina bitcoin är att använda en "offline wallet", alternativt en lokal plånbok. Om du köpte dina bitcoin och använde en webbplånbok är det således hög tid att skicka över de till en lokal plånbok som du exempelvis har skapat med Multibit, alternativt en "offline wallet".

Alla bitcointransaktioner registrerar avsändarens IP-adress. Därför är det viktigt att du inte sitter på en IP-adress som kan kopplas till dig. Om du har för avsikt att betala med Bitcoin men inte har någon prenumeration ännu, kontakta oss så kan vi ge dig lite extra tid så att du kan skicka över dina bitcoin till din offline wallet via en anonym IP-adress.

När du har fört över dina bitcoin till en lokal plånbok är det dags att skapa en ny plånbok. Beroende på hur anonym du vill vara kan du antingen skicka dina bitcoin direkt till den plånboken, eller använda en 'penningtvätt'-tjänst.

Om du skickar dina bitcoin direkt till den nya plånboken bör du använda en annan IP-adress än den du använde när du skickade pengarna den första gången.

En penningtvätt-tjänst fungerar så att den tar dina bitcoin, och blandar dem med bitcoin från massor andra användare vilket gör det extremt svårt att härleda ursprunget. Det finns två 'penningtvätt'-tjänster som jag rekommenderar, BitLaunder och Bitcoin Fog

BitLaunder

BitLaunder tar mellan 2%-3% i transaktionsavgifter beroende på hur 'tvättade' du vill att dina bitcoin ska bli. De har ingen insättning- eller uttagsgräns vilket betyder att du inte behöver ha många bitcoin för att använda BitLaunder.

Bitcoin Fog

Bitcoin Fog rekommenderar sina besökare att använda Tor när man besöker deras hemsida. Då går man in via http://fogcore5n3ov3tui.onion/.

Bitcoin Fog tar mellan 1%-3% i transaktionsavgifter. Transaktionsavgiften slumpas för att göra det svårare att spåra att man har använt Bitcoin Fog.

För att få göra ett uttag måste man minst ha 0.3 bitcoin, så om du har mindre än det bör du använda BitLaunder.


Det är viktigt att du skickar de 'rena' pengarna till den helt nya plånboken, så att du inte skickar tillbaka dem till samma plånbok.

Använd bitcoin med OVPN

Nu är det fullständigt omöjligt att härleda bitcoin till dig personligen, och du kan således betala för OVPN fullständigt anonymt.

Att betala skatt på Bitcoin

I Sverige ska man i regel betala skatt på flera typer av kryptotransaktioner. Det vanligaste är att man betalar 30% kapitalvinstskatt på sina vinster. Detta innebär att om du gör en vinst på 1000 SEK, skattar du 300 SEK. Om du har gjort förlust får du dra av 70% av din förlust från vinsten. Att köpa en VPN-tjänst med BTC ses också som en beskattningsbar avyttring.

Vill du läsa mer om skatter på kryptovalutor rekommenderar Divly’s guide för att deklarera skatt på kryptovalutor i Sverige.

David Wibergh